Skydd

Om man har otur och får en knätackling i samband med en ishockeymatch kan man få en korsbandsskada. Detta är väldigt vanligt bland ishockeyspelare, då denna sport är väldigt hård. Vid dessa typer av skador blir man ofta borta ifrån matcher under en längre tid, då de tar en lång tid att läka samman.

Pucken kan även träffa ett knä och orsaka denna typ av skada om man har otur. Knät viker då sig och man blir tvungen att lämna rinken på bår.

Att skydda sig mot korsbandsskador

Det finns idag effektiva knäskydd korsband, vilka man som ishockeyspelare kan bära för att undvika korsbandsskador. Ofta går dessa en bit ovanför knäskålen och täcker stora delar av underbenet. När skadan väl är skedd finns det särskilda knäskydd som man kan använda för att avlasta skadan på korsbandet. Dessa finns i olika typer av material med olika prisklasser.

Ofta har de rehabiliterande knäskydden för korsbandsskador en öppning för knäskålen för att denna ska kunna röra sig fritt och för att man enkelt skall kunna böja knät utan påfrestning på ledbanden.

Åtgärder vid en ledbandsskada i knät

Om man får en knäskada som har orsakats av ett yttre trauma, till exempel en ishockeytackling, kan man få både ledbandet och korsbandet i knät demolerat. Då måste ledbandet sys ihop och eventuellt rekonstrueras. Ofta måste man avstå ifrån ishockeymatcher under de kommande 6-8 månaderna för att läkningen ska kunna säkerställas. Det är bäst att man även avstår ifrån ishockeyträningar för att inte riskera att läkningsprocessen försenas. Under denna tiden bör man använda ett av läkaren rekommenderat knäskydd som stabiliserar och avlastar knäts mjukdelar.